Home » Huidproblemen » Vochtarme huid

Er bestaat een groot verschil tussen een droge huid (tekort aan vet/talg) en een vochtarme huid (tekort aan vocht). De hoornlaag in de opperhuid hoort 10% vocht te bevatten. Wanneer dat minder is noemen we de huid vochtarm. Maar, een vette huid kan daarbij ook vochtarm zijn. Wij hebben de verschillen voor u op een rijtje gezet. Mogelijke symptomen van vochtarme huid zijn: schilfers, jeukende huid, gevoelige huid, trekkerige huid en een doffe huid. Het is belangrijk om een huid met een laag vochtgehalte te behandelen en te verzorgen met milde huidverzorging om de huid in balans te brengen.
Om goed te kunnen begrijpen waarom vochtarme huid bestaat, is het eerst heel belangrijk om de huid en de huidlagen goed te kennen.

De huid bestaat uit 3 huiddelen, van boven naar beneden is dat:

1. opperhuid

2. lederhuid

3. onderhuidse bindweefsel

De opperhuid:

Het huiddeel "opperhuid" bestaat ook nog eens uit 5 huidlagen, van boven naar beneden is dit:

hoornlaag (dode huidcellen en liggen plat. Vormt met de doorschijnende laag een onderdeel uit van de huidbarrière en biedt bescherming tegen invloeden van buitenaf, zoals tegen bacteriën en ziekte verwekkers. Hier bevatten de dode huidcellen nog maar 10% vocht vast)

doorschijnende laag (dode huidcellen)

korrellaag (cellen hebben hun kern verloren en zijn dood)

stekelcellenlaag (samen met de basaalcellenlaag is deze laag het levende gedeelte van de opperhuid)

basaalcellenlaag (levende huidcellen en bevatten tot wel 70% vocht. Deze huidcellen worden voorzien van voeding en zuurstof via de bloedvaten die in het huiddeel lederhuid bevinden)

Na ongeveer 28-30 dagen vindt er een celvernieuwing plaats. Dit houdt in dat de huid zich gaat vernieuwen en in dat proces duwen de huidcellen vanuit de basaalcellenlaag zich naar boven en liggen na 28-30 dagen plat en dood op de bovenste laag.


Vochtarme huid herkennen

Een vochtarme huid is een huidconditie en kan bij iedereen voorkomen, zowel bij een vette als bij een droge huid;

Komt vocht tekort (als de hoornlaag onder de 10% vocht bevat)

Komt en gaat: afhankelijk van verschillende factoren, zoals omgeving, productgebruik en voeding

Heeft behoefte aan hydraterende producten

Een vochtarme huid heeft constant behoefte aan hydratatie en is voornamelijk te herkennen aan fijne lijntjes, schilfers en een trekkerig gevoel. Vaak is een strakke glans zichtbaar op het voorhoofd en de wangen. Daarnaast kunnen onzuiverheden een teken zijn van dehydratatie (=vochtarm).


De behandelingen van vochtarme huid:

Mesotherapie: Met deze behandeling kunnen we pure, steriele werkstoffen in de huid brengen, bijvoorbeeld hyaluronzuur. die werkstoffen kunnen er voor zorgen dat de barrièrefunctie weer versterkt wordt en beter gaat beschermen en de huid goed gehydrateerd wordt. 

Fruitzuurpeeling: Versnellen en stimuleren van het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid. Bij een laag percentage werkt de fruitzuur hydraterend.

Microneedling: De prikkeling brengt diep in de huid het natuurlijke herstelproces op gang. Door de prikkeling in het bindweefsel komen groei- en helende factoren vrij, die zorgen voor aanmaak van collageen+elastine en kunnen hydraterende werkstoffen beter opgenomen worden door de huid door al die kleine openingen die de microneedling heeft gemaakt.

Vital-recover: Klassieke behandeling, waarbij werkstoffen en producten worden afgestemd op het versterken van barrièrefunctie en hydrateren.

 Klik op de desbetreffende behandeling voor meer informatie.

Door meer water te drinken (meer dan 2L), zal de huid niet vochtrijker worden. Bijvoorbeeld een persoon die wel per dag netjes 2L water drinkt kan ook een vochtarme huid hebben. Want het water die u drinkt passeert te snel het lichaam en daarom heeft dit niet veel effect op de huid. Dus gewoon normaal voldoende water drinken (de aanbevolen dagelijks hoeveelheid 1,5-2L) voor uw gezondheid! Het vochtgehalte wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid vocht die de hoornlaag dus nog vasthoud. Door middel van een goede huidverzorging en behandelingen, kunt u deze laag blijven hydrateren en het vochtgehalte in balans blijven houden. 


Heeft u interesse in een behandeling voor vochtarme huid en wilt u huid goed hydrateren?
Boek dan eens een kennnismakingsbehandeling t.w.v. € 49,00. Deze behandeling start met een intakegesprek, waar u uw wensen kenbaar kunt maken en zal de huidspecialist met u samen de behandelmogelijkheden, producten en de kuren bespreken en ze zal vervolgens een behandelplan opstellen. 0264953109