Home » Acne of onzuivere huid

Wat is acne?

Acne is een ontsteking van de talgkliertjes in de huid. Hierdoor ontstaan mee-eters, puistjes of pukkels. Deze huidaandoening komt vooral voor op plekken waar veel talgkliertjes zitten, zoals op de rug en gezicht (met name het voorhoofd en de kin). Acne is één van de meest voorkomende aandoeningen bij het mens. Iedereen heeft er wel eens last van. Het komt vooral voor tussen het 14e en 25ste levensjaar, daarom spreekt men ook wel van jeugdpuistjes, maar volwassenen kunnen er ook last van hebben. Het is een onschuldige aandoening, maar kan cosmetisch zeer storend zijn.

  Hoe ontstaat het?

  Meestal wordt acne veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de puberteit. Hierdoor worden de talgklieren vergroot en produceren ze meer huidsmeer (talg). Deze overmatige talgproductie kan in combinatie met dode huidcellen verstopte kliertjes veroorzaken: dan krijgt u een mee-eter. De wand hiervan kan barsten wat leidt tot een ontsteking van de huid. Deze ontsteking noemen we een puist. De huid wordt op de plek van de puist uitgerekt tot deze barst. Hierdoor krijg u kleine wondjes. Als de acne ernstig is en lang duurt, kunt u er zelfs littekens aan overhouden. Tijdens de puberteit neemt ook het aantal bacteriën op de huid toe. Vooral de zogenaamde Proprionibacterium acnes. De exacte rol van bacteriën bij het veroorzaken van acne is nog onduidelijk. 

  Behalve hormonale veranderingen en bacteriën kunnen er ook andere oorzaken zijn voor het ontstaan of verergeren van de puistjes: 

  Genetische factoren: Het komt in de familie voor;

  Stress;

  Omgevingsfactoren;

  Cosmetica;

  Druk door kleding op de huid;

  Ondervoeding;

  zuivelproducten en suikers.

  Kenmerken van acne

  Bij alle soorten acne krijg je voornamelijk last van mee-eters en heeft u dus in eerste instantie onzuivere huid. De comedonen (mee-eters) kunnen grijs of zwart zijn wanneer ze open zijn, en wit wanneer ze gesloten zijn en het talg zal zich blijven ophopen. Het meest voorkomende soort acne bij ons in instituut is de "acne vulgaris" dit betekent de jeugdpuistjes. Acne vulgaris bestaat uit: puistjes, open/gesloten comedonen en wat pijnlijke ontstekingen. Vaak heeft u dan ook grove poriën.


  Voorkom littekens!

  Wanneer acne weg trekt, houdt u  vaak nog lang rode verkleuringen over. Dit is een teken dat de huid aan het herstellen is(een nieuwe huid). Dit proces duurt ook meestal 3-6 maanden totdat deze rode plekken wegtrekken. Vaak krijgt u dan geen litteken. Littekentjes ontstaan vooral bij ernstige vormen van acne of als u te veel aan de ontstekingen gaat zitten. Door het uitknijpen van puistjes vergroot(90%) u juist de kans op het ontstaan van littekens. U beschadigt dan namelijk de huid, hierdoor kan de ontsteking verergeren. Laat daarom puistjes dan ook zoveel mogelijk met rust! 

  Tijdens het wondgenezingsproces wordt er te weinig nieuwe huid aangemaakt. Zo ontstaan die typische ‘putjes’ in de huid. Dit type litteken kan weer onderverdeeld worden in verschillende soorten, maar de meest voorkomende littekens bij ons instituut  zijn de:

  Icepick: putjes in de huid die de vorm hebben alsof er met een ijspegel in de huid is geprikt.

  Boxcare: ronde of ovale openingen met scherpe, verticale randen. De openingen kunnen zowel diep als oppervlakkig zijn.

  Voor mensen met acne en onzuivere huid is het belangrijk om regelmatig de comedonen (zwarte puntjes) te laten verwijderen, om verstopping van de follikel te voorkomen.

  De behandelingen van acne en onzuivere huid

  Microdermabrasie: Mechanische peeling die meerdere dode huidcellenlagen verwijderd en is intensiever dan een manuele peeling.

  Fruitzuurpeeling: Heeft peelende werking, zo voorkomt u verstoppingen van talgklieren en zet de huid aan tot celvernieuwing

   

  De behandelingen van acne littekens

  Microdermabasie

  Microneedling: De prikkeling brengt diep in de huid het natuurlijke herstelproces op gang. Door de prikkeling in het bindweefsel komen groei- en helende factoren vrij, die zorgen voor aanmaak van collageen en elastine.

  Klik op de desbetreffende behandeling voor meer informatie.


  Heeft u interesse en wilt u behandeling ondergaan om acne te verminderen?
  Boek dan eens een kennnismakingsbehandeling t.w.v. € 49,00. Deze behandeling start met een intakegesprek, waar u uw wensen kenbaar kunt maken en zal de huidspecialist met u samen de behandelmogelijkheden en de kuurverand bespreken en ze zal vervolgens een behandelplan opstellen. 0264953109