Home » De praktijk » BLOG » Schimmelnagel/kalknagel

Schimmelnagel/kalknagel

Gepubliceerd op 3 augustus 2018 om 20:46

Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van één of meerder nagels van de voeten en/of handen en het is een ontsierende en hardnekkige aandoening. De medische term voor een schimmelnagel is “mycose nagel “ (mycose = schimmel).  

Veel mensen weten niet dat een kalknagel door een schimmelinfectie wordt veroorzaakt. “Kalknagels” zijn dus schimmelnagels.

De kans op een infectie wordt groter naarmate je ouder wordt. Mensen tussen de 40 en 60 jaar hebben vaker last van een schimmelnagel. Vaak worden de teennagels aangetast, omdat deze vaak opgesloten zitten in sokken en schoenen. Maar schimmels kunnen ook ontstaan aan de nagels van de handen.

Hoe ontstaat zo'n schimmelnagel?
Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels, heeft meestal een prima afweer tegen schimmels/bacteriën/virussen. Schimmelinfecties ontstaan vooral bij:

 • slecht groeiende nagels;
 • in vochtige nagels;
 • beschadigde nagels.

Onder deze omstandigheden nemen de schimmels hun kans om zich verder te ontwikkelen. De sporen van schimmels zijn overal aanwezig in onze omgeving en we komen er dus ook gemakkelijk mee in contact. Bij gemeenschappelijke douches van kleedkamers, zwembaden, sporthallen en sauna’s zijn berucht. Wanneer je daar op blote voeten rondloopt, is de kans groot dat je in contact raakt met schimmelsporen. Als je vervolgens ook je voeten onvoldoende afdroogt, knellende schoenen draagt en bovendien overmatig transpireert, zal de schimmel zich ontwikkelen. Vervolgens ben je zelf weer een bron voor nieuwe infecties, want iemand met een schimmelinfectie kan namelijk miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

 

Hoe herken je een schimmelnagel?
Als één nagel wit of geel verkleurt, dan is dat meestal een alarmsignaal. Waarschijnlijk is er dan een schimmel actief. Als de infectie erger wordt en dus dieper in de nagel doordringt, verandert de kleur in geelbruin. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en laat soms geheel of gedeeltelijk los.

Een schimmelinfectie kan zowel aan de teennagels en als aan de nagels van de handen optreden. Als er geen behandeling plaatsvindt, gaat de schimmel zich verder ontwikkelen op de andere teennagels. Vaak is er tegelijkertijd sprake van “voetschimmel of terwijl zwemmerseczeem” . Ook bij zwemmerseczeem is er namelijk sprake van een schimmel, die pijnlijke kloofjes en jeuk kan veroorzaken.


De behandelingen
Helaas is het voorkomen van schimmelnagels niet altijd mogelijk, als je schimmelnagels herkent, zorg er dan voor dat je met de behandeling zo snel mogelijk start, om te voorkomen dat je andere nagels besmet. Door iedere 6 weken de pedicure te bezoeken, maak je de leefomstandigheden van de schimmels ongunstig. Want de pedicure zal dan elke keer de besmette nagel zorgvuldig dunner maken. Zo krijgt de nagel geen kans om te verdikken en te brokkelen. Naast het bezoeken van de pedicure zijn er verschillende soorten middeltjes die je thuis kunt gebruiken die de schimmels bestrijden. In ons instituut hebben wij de Solution Spray, een top middel om de schimmels te bestrijden. Ook is het belangrijk om de spray in de schoenen te gebruiken. Wanneer de nagel dun is gefreesd, dringen de werkstoffen van de Solution spray beter door de nagel en worden de schimmels aangepakt. Hierbij is geduld heel erg belangrijk, want het kan soms wel 6-12 maanden duren, totdat de nagel "mooi" of gezonder uit komt te zien. Tuurlijk ligt het ook aan, in hoeverre de schimmelinfectie zich heeft ontwikkelt. In meest ernstige gevallen zijn er medicijnen die je kunt krijgen van je huisarts of je kunt de ernstige schimmelnagel laten laseren.

De Solution Spray

De Solution spray maakt de huid en nagels goed schoon en bevat verzorgende bestanddelen.
De spray dringt via de huid en nagel naar binnen en komt zo bij de matrix van de nagels waar de bron ontstaan is. Hierdoor bereikt je niet alleen de nagel maar ook de matrix. Dit product is te gebruiken voor de voeten, nagels en in schoenen. De spray bevat o.a. de volgende belangrijke ingrediënten:

 • Tea tree oil. Deze etherische olie is krachtig en staat heel erg bekend om zijn schimmel/gisten/bacterie/virus dodend werking.

  Dit stofje maakt de leefomstandigheden voor de schimmels in de nagels/huid ongunstig.

 • Sodium Benzoate is de werkende stof tegen de schimmels en gisten. Deze stof  heeft ook is een bereik van +/- 89,7% in elke groep schimmels. Dus werkt tegen meerdere soorten schimmels.

Het is dus eigenlijk een "teamwork" tussen jou en de pedicure!

Tips om schimmelnagels te voorkomen

 1. Draag iedere dag schone sokken liefst van katoen of wol en geen synthetische stoffen, wissel daarbij regelmatig van schoenen en laat je schoenen tussentijds goed drogen;
 2. Wanneer je last hebt van zweetvoeten kan voetpoeder helpen om het vocht te absorberen. Want de transpiratie zorgt voor een warme, vochtige broeiplek voor schimmels;
 3. Droog de voeten na het douchen altijd goed af, vooral tussen de tenen en de teennagels;
 4. Draag altijd slippers bij vochtige, openbare ruimtes: zoals zwembaden, sauna's e.d. Zwem je graag en kom je vaak in deze openbare ruimtes? Zorg er voor dat je een Solution spray thuis hebt. Na zo'n bezoekje aan het zwembad kun je de tenen sprayen om besmetting te voorkomen. Wel is het van belang om de tenen/ teennagels  eerst goed af te drogen;
 5. Deel je schoenen/sokken nooit met anderen en doe vuile sokken ook nooit opnieuw aan. Als je ze verwisselt van voet kun je gemakkelijk een andere voet of teen besmetten.


Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak, kun je gerust contact opnemen met ons. » ga naar pedicure behandelingen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.