Home » De praktijk » BLOG » Couperose

Couperose

Gepubliceerd op 12 juni 2018 om 11:25

Couperose  is ongevaarlijk, maar soms kan het  vervelend zijn. Want het lijkt alsof je bloost, doordat je wangen continu rood zijn. Vaak is ook je neus rood en soms zit couperose ook op het voorhoofd en een gedeelte van de kin. Maar komt het meeste voor op de wangen.

De opperhuid van het gezicht bevat veel kleine bloedvaatjes, die onder normale omstandigheden vernauwt zijn. Bij temperatuursverandering, inspanningen en stress kunnen deze vaatjes uitzetten, waardoor een rode gelaatskleur ontstaat.

Bij iemand die gevoelig is voor couperose zetten de haarvaatjes soms ook uit onder invloed van bijvoorbeeld:

  • Warme dranken en voedsel;
  • Bepaalde kruiden en alcohol.

Na een tijdje blijven de haarvaatjes continu uitgezet, omdat de wanden van de haarvaatjes verzwakt raken. Gevolg: de wanden kunnen niet meer goed vernauwen. Dit verklaart de fijne adertjes en de roodheid in het gezicht.

Hoe deze toename van de bloedvaatjes ontstaat, is niet geheel bekend. Vaak is het erfelijk bepaald, maar kan ook spontaan ontstaan.

 

Wat kun je zelf er aan doen?

Couperose is niet te genezen, maar je kunt het wel enigszins voorkomen of voor zorgen dat het niet erger wordt.

  • Vermijd grote temperatuurschommelingen. Hierdoor lok je couperose uit. Ook sauna en bubbelbaden kunnen couperose uitlokken of verergeren.
  • Let op je voeding. Sommige voedingsproducten kunnen couperose uitlokken. Denk hierbij aan alcohol, specerijen en hete spijzen en dranken.
  • Behandel je gezicht met zachte producten. Gebruik geen reinigingsproducten die schuimende bestanddelen bevatten. Let er op dat het water waarmee je het gezicht wast niet te warm of te koud is.
  • Zorg ervoor dat de crème altijd een zonnefilter bevat.
  • Het is een goede gewoonte om je huid af en toe te scrubben om de dode huidcellen te verwijderen. Heb je last van couperose, dan is het van belang dat je een zeer milde scrub gebruikt.
  • De zonnebank is uit den boze bij couperose. Wil je toch een gezond kleurtje, gebruik dan een zelf bruinend crème/spray of een bb crème.

Welke behandelingen/ huidverzorging bieden goede oplossing?

Laserbehandeling
Er zijn wel een aantal behandelmethoden waarvoor geldt dat de een er baat bij heeft en de ander minder of niet. Denk bijvoorbeeld aan laserbehandelingen. 
De laser beschadigt de uitgezette haarvaatjes, deze worden vervolgens opgeruimd en vervangen door normale haarvaatjes. 

Coaguleren, oftewel “dichtschroeien”

Met elektro-coagulatie kan de huidspecialist de haarvaatjes dicht branden. Dit werkt, maar ze kunnen op andere plekken weer terugkomen. Bij een uitgebreide couperose wordt de totale behandeling verdeeld over een aantal keren.

Huidverzorging

Met de juiste huidverzorging kun je voorkomen dat de roodheid toeneemt. Er zijn diverse milde en hydraterende crèmes op de markt, die een kalmerende en verzachtende werking hebben en helpen de kwetsbare huid te beschermen. Bij ons in het instituut hebben wij ook mooie producten voor couperose. Deze producten hebben een ondersteunende werking op de vaatwandjes.


Cypresse daycream:
Deze heerlijke crème bestaat voor 100% uit natuurlijke ingriëdenten. Deze créme is verrijkt met vitamine E en F. Tevens bevat de crème een UV-filter dat helpt om huidveroudering en andere huidproblemen tegen te gaan. De cypresse olie ofwel “Cupressus Sempervirens”, staat heel bekend om de vaatvernauwende werking, daarom heeft deze dagcrème een gunstige werking op (lichte vorm van) couperose.

Serum Nano, met vitaminen E en C en het enzym Q10:
Van nature spelen deze drie een belangrijke rol bij het neutraliseren van schadelijke radicalen in de epidermis en dermis. Daarom heeft Medex deze krachtig anti-oxidatief trio samengesteld. Met de Lecithine, een bouwstof van nano emulsies en /of Liposomen, die zorg voor een diepe penetratie van werkstoffen in de huid.

Make-up

Ook make-up kan helpen. Maar vergeet dan niet om je gezicht goed te reinigen. Groene consealer camoufleert een rode huid het beste, bijvoorbeeld poederconsealer. Ook foundation mag, maar zorg ervoor dat deze niet te agressief is voor je huid.

 

Wil je meer weten over de producten of wil je een gezichtsbehandeling en weet je niet welke het meest geschikt is voor jouw huidtype? Neem dan gerust contact met ons op.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.