Home » De praktijk » BLOG » Het vochtgehalte

Het vochtgehalte

Gepubliceerd op 4 april 2018 om 12:31

Vaak wordt een droge,- en vochtarme huid door elkaar gehaald. Een vocht arme huid heeft te maken met een laag vochtgehalte in de huid. Daarentegen is droge huid, een huid die weinig talg produceert. Vocht te kort (dehydratatie) kan bij elk huidtype voorkomen, dus zowel bij een normale, gecombineerde, vette of droge huid (vaak is een droge huid wel vochtarm)...

De natuurlijke vochtbalans of vochtigheidsgraad van de huid wordt ook wel de NMF (Naturel Moisturizing Factor) genoemd.

Er zijn diverse oorzaken, waardoor de huid het vochtgehalte niet op peil kan houden. In deze blog zullen wij een aantal noemen:


1. Bij overmatige blootstelling aan de zon, kou, airco en natuurlijk de lage luchtvochtigheid door centrale verwarming;

Vermijdt overmatige blootstelling zon, kou en airco. Bij een lage luchtvochtigheid door centrale verwarming kun je bakjes met water bij het verwarming neer leggen. Door dat het water gaat verdampen zal de luchtvochtigheid verbeteren.

 

2. Vochttransport* uit de diepere huidlagen naar het huidoppervlak is traag;

*De levende huidcellen in de twee diepgelegen lagen van de opperhuid bevatten ongeveer 70% vocht. Na 28-30 dagen vind er een celvernieuwing plaats. Dit houdt in dat de huidcellen zich naar het huidoppervlak gaan verschuiven en verliezen hun kern (ze leven niet meer). Zo komen de dode huidcellen op het huidoppervlak(hoornlaag) te liggen. Deze dode huidcellen bevatten nog maar ongeveer 10% vocht.

Door middel van een goede huidverzorging/behandeling is dit te ondersteunen.

 

3. Douchen/baden met heet water of je gezicht reinigen met heet water;

Douche niet te heet. Sommige vinden het heerlijk om tussen de 45-50 graden te douchen. Niet doen dus! Houdt de temperatuur tussen de 38-42 graden. Reinig je gezicht met een lauwwarm water.


4. Verkeerd cosmetica gebruik;

Sommige verzorgende producten kunnen agressieve ingrediënten bevatten wat meer vochtverlies kan veroorzaken. Bijvoorbeeld reinigers die teveel talg verwijderen.


5. Alle invloeden die een nadelig effect hebben op de gezondheid, bijvoorbeeld roken;

 

6. Leeftijd (naarmate we ouder worden, neemt alles af in onze huid, dus ook het vochtgehalte);

Ook is dit te ondersteunen met behandeling(en) en een goede huidverzorging om het vochtgehalte en de rest van de activiteiten in tact te houden.

 

Een vochtarme huid kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • fijne nerfjes die in de huid zichtbaar zijn. Lijken op rimpels (ook wel craquelé genoemd);
  • trekkerig gevoel en/of schilfertjes, sneller geïrriteerde huid;
  • ruw en droog, soms gebarsten;
  • gebrek aan soepelheid en elasticiteit;
  • vroegtijdige kraaienpootjes en rimpels. 

Wanneer deze symptomen bij jouw ook optreden, zal de huid extra gevoelig zijn. De externe factoren zoals kou, airco en nog veel meer zullen invloed hebben op het vochtgehalte en zal het vochtverlies alleen maar toe nemen.

 

Helpt veel water drinken?

Een vocht arme huid kun je niet hydrateren door heel veel water te drinken. Water is  goed voor ons lichaam en de huid en probeer ook zeker aan die 2 liter per dag te komen, alleen is de huid de laatste prioriteit van je lichaam...

Wanneer je water drinkt gaat het eerst naar de belangrijkste organen, het bloed en naar andere onderdelen van het lichaam. De huid is als laatste aan de beurt en tegen die tijd is er niet meer veel over.

Huidverzorging

Het is belangrijk om de vochtbalans te herstellen en de huid goed te hydrateren. Reinig de huid met een milde reiniger die de vochtbalans niet aantast en gebruik een hydraterende crème. Omdat de gevoeligheid van de huid vaak door verkeerd cosmetica gebruik optreedt, is het van belang om je goed te laten adviseren!

De hydrophilic oil reiniging, protective hydermios (dagcrème) en iso hydermios (nachtcrème)

van MEDEX zijn zeer geschikt om de vochtarme huid met comfort en frisheid te reinigen en te verzorgen, zonder de huid barrière en vochtgehalte aan te tasten.

Ook is het belangrijk om naar de oorzaken te kijken
(die hierboven zijn genoemd) om daar een verandering in te brengen.

 

Wil jij een uitgebreid advies over jouw huid en huidverzorging? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend advies. 026 4953109 

Onze huidspecialist zal jou helpen om jouw huid in top conditie te krijgen!

 

Lees ook:

》 Huidbarièrre/barièrrefunctie

》 Weet jij jouw huidtype?

》Waarom wordt er geadviseerd om dagcrème te gebruiken?

》Waarom is nachtcrème zo belangrijk?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.