Home » De praktijk » BLOG » Het ouder worden van de huid

Het ouder worden van de huid

Gepubliceerd op 14 maart 2018 om 14:26

Je leest overal, dat de natuurlijke veroudering rond je 25e-30e levensjaren begint.

Oud worden hoort er bij, maar we willen allemaal wel verzorgd en mooi oud worden. Meestal zie je op je 25e-30e  de eerste tekenen van veroudering, zoals droogtelijnen en rimpeltjes rondom je ogen. Soms zie je het helemaal niet, maar vergeet niet dat het proces is begonnen in de onderste lagen van je huid! Dus het is niet zo dat je huid pas vanaf je 40e veroudert. Wat er gebeurt op je 40e is dat het écht zichtbaar wordt.

Wat je meestal hoort is “Hoezo, moet ik nou verzorging gebruiken? Ik heb hartstikke jong huidje en ik zie niks verkeerds aan mijn huid”
ongeveer na het 35e levensjaar hoor je, “oh, wat een vale huid heb ik en wat zie ik daar? Een rimpel?!… Mijn huid begint ook trekkerig aan te voelen, is die nou te droog?, dit had ik nooit. En wat is mijn huid gevoelig... Ik had vroeger zo’n mooie huidje…”

Het is echt belangrijk om vroeg (rond 25 jaar) te beginnen met het verzorgen van je huid. Door je huid goed te verzorgen en zelfs te verbeteren met de juiste producten en behandelingen kun je verzorgd en mooi oud worden.

In de loop van de jaren nemen de kenmerken van veroudering toe, omdat de celdeling trager verloopt. De huid zal dan langer over doen om een cel aan het huidoppervlak te vervangen. Hierdoor kan de huid dof en vaal uit zien. (Dit proces gaat veel sneller bij een jongere huid).
Doordat de opperhuid dunner wordt en de lederhuid gaat veranderen, zoals het verminderen van bloedvaten, collagene/elastine vezels en minder aanwezige zweet-, en talgklieren. Door deze veranderingen gaat de huid verslappingen en rimpels vertonen.
Door vermindering van de elastine- en collagene vezels zal de huid zijn stevigheid en elasticiteit verliezen. Ook zal je  merken dat je huid steeds maar droger wordt, omdat de talgproductie reduceert. “Je huid wordt gevoeliger, droger en je huid is niet meer in top conditie….” 
depositphotos_89835866-stock-illustration-the-anatomical-structure-of-the-1.jpg
"Vanaf de leeftijd van 25 jaar, verliezen we per jaar +/- 1% collageen in de huid. Dit betekent dat een persoon op 50 jarige leeftijd de helft van het collageen in de huid verloren heeft"


Behalve het natuurlijke verouderingsproces zijn er ook invloeden van buitenaf die de veroudering versnellen, wat we natuurlijk niet willen. We leven nu in zo’n tijdperk dat steeds meer dingen niet meer goed zijn voor de gezondheid en de huid. We weten allemaal dat zonlicht het gevaar voor huidkanker met zich mee brengt, maar ook versnelt het zonlicht het verouderingsproces. Bij teveel blootstelling aan Uv-stralingen (zonlicht) wordt het collageen en elastine sneller afgebroken in de huid. Dit zorgt er voor dat je eerder en meer rimpelvorming gaat krijgen. Ook roken breekt het bindweefsel en het collageen af en ontstaat er eerder rimpelvorming. Vrije radicalen is ook een onderdeel bij het versnellen van het verouderingsproces. De schadelijkheid van vrije radicalen in het lichaam wordt veroorzaakt doordat deze reacties aan kunnen gaan met bijvoorbeeld het DNA, wat kan leiden tot de ontregeling van de celdeling of beschadiging van verschillende eiwitten die zich bevinden in de huid en in ons lichaam.

“De vrouw die een half uur per dag besteedt aan huidverzorging en iedere 6 weken een schoonheidsspecialist bezoekt, onderscheidt zich al na het 35e levensjaar van andere vrouwen en elke jaar wordt het verschil groter”

  


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.