Home » BLOG

 BLOG

Je hoort of leest tegenwoordig heel vaak het woord "huidbarrière/ barrière functie" in de cosmetica wereld. Waarom is het zo belangrijk?...

De huid bestaat uit meerder lagen. Als we het van buiten naar binnen gaan kijken: komt eerst epidermis (opperhuid) daarna de dermis (lederhuid) en daar onder het onderhuidse bindweefsel.

Het buitenste huidlaagje is te vergelijken met een bakstenen "muurtje". Deze steentjes worden gevormd door de (dode) hoorncellen. Het cement zorgt voor om de gestapelde steentjes bij elkaar te houden en dekt het muurtje af. Het cement wordt opgebouwd door onze huidvetten. 
Dit wordt dus de huidbarrière genoemd.
 
Bij een gezonde huidbarrière, voelt de huid lekker zacht en soepel aan. En nog belangrijker: de huid is nu sterk genoeg om je te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan, wind, kou, tegen uitdroging, regen, maar ook tegen bacteriën. Dit geldt ook voor de bacteriën die een rol spelen bij bijvoorbeeld acne. Het is daarom belangrijk om deze huidbarrière in goede conditie te houden en dit kan uiteraard door een goede huidverzorging te gebruiken om het "muurtje" stevig(er) te maken.definitie-van-atopisch-eczeem-huidbarriere.jpg


Er bestaan (barrière)herstellende ingrediënten in cosmetica, die vervolgens een (was)laagje over de huid achterlaten, zodat het vocht niet makkelijk uit de huid kan ontsnappen. Ook zijn er producten zoals moisturizers; deeltjes die als spons vocht aantrekken vanuit de onderste huidlaag. Verder zijn er producten die de huidvetten aanvullen (het cementlaagje). Hoe beter de huidbarrière, hoe minder kans op gevoeligheid, irritatie, een droge of juist een vette huid en onzuiverheden. De huidbarrière kan ook aangetast worden door verkeerde of agressieve producten te gebruiken voor je huid. Het is daarom belangrijk om de juiste huidverzorging te kiezen die  bij jouw huidtype past.

Deze stoffen kunnen de huidbarrièrre herstellen of ondersteunen. Tuurlijk bestaan er meerdere stoffen die de huidbarrière herstellen. Hier willen we een paar noemen:

 

 • Niacinamide (vitamine B3)
  Niacinamide is een alleskunner voor de huid. Het zorgt voor herstel, het hydrateerd en werkt ook kalmerend op de huid. Ze komen het meest voor in moisturizers. Niacinamide kan de huid pas helpen als het voor minimaal 4% tot 5% in de verzorging aanwezig is. (kijk op de ingrediëntenlijst of de werkzame stof in de bovenste rij vermeldt staat)

 • Hyaluronzuur
  Hyaluronzuur zit bij iedereen in de huid. Maar naar mate je ouder wordt neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid af. Het gevolg daarvan is "een gedehydrateerde huid". Door deze werkstof in cosmetica te verwerken en die vervolgens op je huid te smeren, houdt de bovenste huidlaag meer vocht vast. Dit komt doordat het huidtalg meer hyaluronzuur gaat bevatten. En wat gebeurd er met je huidbarrière? Die zal zich hierdoor gaan verbeteren.

 • Anti-oxidanten
  Anti-oxidanten beschermen de huid tegen vrije radicalen die zich vormen in de huid, door bijvoorbeeld stress of door invloeden van buitenaf, denk hierbij aan (lucht)vervuiling. Crèmes waar anti-oxidanten zijn in verwerkt, zorgen voor dat de vrije radicalen, onschadelijk worden gemaakt. (meest voorkomende anti-oxidanten zijn vitamine C en E).

 • Stabiele zonnefilters
  De huidbarrière wordt het meest beschadigd door de zon. Daarom is het van belang om je ook hier tegen te beschermen door je goed in te smeren met een goede zonnebrandfactor. en informeer je goed naar een goede werkzame stof dat wordt gebruikt om de huid te beschermen zoals, Titaniumoxide, zinkoxide en tinosorb. Dit allemaal zijn goed werkende en stabiele zonnefilters.

Lees meer »

Een nachtcrème bevat meer oliën en andere voedende bestanddelen om je huid te verwennen. Deze crème is dus vetter of romiger. 's Nachts ontspant de huid en begint het herstelproces. Het herstellende proces van de celdeling verloopt tijdens het slapen ook sneller...

Nachtcrème is voornamelijk herstellend en zorgt voor intensieve voeding.
Een nachtcrème moet het herstelproces dus vooral ondersteunen. Je wordt wakker met een frisse huid en dat is wat we allemaal willen!
Een nachtcrème is ook rijker aan voedingsstoffen. Het bevat vaak verzorgende, voedende en vocht inbrengende of -vasthoudende ingrediënten. In sommige crèmes zitten bestanddelen tegen huidveroudering, zoals verstevigende stoffen die aanmaak van collageen en elastine stimuleren en het verouderingsproces vertragen. Er zijn ook nachtcrèmes met ingrediënten die een antiseptische werkingen hebben, die vooral geschikt zijn voor een onzuivere huid. Wat er daadwerkelijk in een crème zit, is afhankelijk van de doelgroep en het huidtype: een droge, vette, jonge of oudere huid.

En zeker niet vergeten om je huid eerst goed schoon te maken met de juiste reiniging. De werkzame stoffen worden dan beter uit de crèmes opgenomen.

Het is belangrijk om de juiste huidverzorging te gebruiken die bij jouw huidtype past, want een verkeerde cosmetica kan huidproblemen met zich meebrengen.

De nachtcrème Iso hydermios van Medex bevordert het proces van regeneratie en versteviging. Verder is die verrijkt met het roodalgen extract. het roodalgen heeft vochtvasthoudende en celvernieuwende eigenschappen. Hierdoor verbetert de barrièrefunctie en wordt de metabolitische activiteit verhoogd, waardoor de huid strakker en zachter wordt. De polysacchariden van deze roodalg geven de huid tevens een fluweelzacht gevoel.


Caprylyl Glycol
Moisturizer met C8-koolstofstaart, die zijn vochtvasthoudende eigenschappen dankt aan de twee hydroxygroepen. Onder speciale omstandigheden heeft caprylyl glycol ook een conseverende werking, waardoor er zeer milde producten mee vervaardigd kunnen wordn, die ook nog eens werken tegen huidproblemen waar milde producten mee vervaardigd kunnen worden, die ook nog eens werken tegen huidproblemen waar micro-organismen bij betrokken zijn, zoals acne (huidverzorgingsproducten).

Centella Asiatica
Dit effecten van centella asiatica zijn o.a. de aanmaak van collageen in de dermis (dermal fibroblasten) en ook de vaatwanden, daarnaast stimuleert het de aanmaak van fibroblasten in de dermis. Dit huidverstevigende extract is daarom verwerkt als anti-aging component zowel de penetratie in de huid en activering op de juiste plaats wordt extra verhoogd, doordat het ondergebracht is in de lipidelagen van een liposoomsysteem.

Tarweproteïne
Zorgt voor elasticiteit van de huid en werkt als krachtige moisturizer. Het verlaagt de kans op irritatie en stimuleert de regenererende capaciteit van de huidcellen.

Lecithine
Bouwstof van Nanoemulsies en /of Liposomen, die zorg dragen voor een diepe penetratie van werkstoffen in de huid.

 

13959166_m.jpg

Lees meer »

Een dagcrème is lichter van textuur. De crème trekt bij het aanbrengen snel in en voelt fris aan. Dat is ook prettig voor eventuele make-up, die je daarna aan wilt brengen...

Beschermen en hydrateren - dagcrème:

Overdag wordt je huid aan allerlei schadelijke stoffen blootgesteld, zoals airconditioning, uitlaatgassen, buitenlucht en uv-stralen bijvoorbeeld. Een dagcrème bevat daarom vaak antioxidanten en meestal een zonnefilter (SPF) die beschermen tegen schadelijk stoffen. Een dagcrème zorgt ook voor dat de huid wordt gehydrateerd. Dit allemaal zorgt voor een frisse en stralende huid.

Protective hydermios van Medex is een beschermende en hydraterende dagcrème, ook is die rijk aan verzachtende oliën. Verder bevat deze crème:
 

Melissa Officinalis (Citroenmelisse)
wordt ingezet vanwege het herstellend vermogen op de huid. Iedere beschadiging van de huid van welke oorzaak dan ook, zelfs van UV en omgevingsschade, vindt baat bij Melissa Officinalis. Ook is het
antiviraal, antibacterieel, anti-inflammatoir en anti-oxidatief.

Amandelolie (zoet) - Prunus Amygdalus Dulcis Oil
Natuurlijke olie met huidverzachtende eigenschappen, bewaart de vochtbalans in de huid. Daarom zeer geschikt voor de droge en vochtarme huid.

Natrium Lactaat
Klein zoutachtig molecuul dat water aan zich bindt en vasthoudt. Is vanwege die eigenschappen ook een waardevol bestanddeel van de Natural Moisturing Factor, die zorgt voor de natuurlijke vochtbalans in de huid.

Niacinamide , vitamine B3
Zorgt voor de aanmaak van ceramiden in de huid, die de barrière van de huid op natuurlijke wijze versterken door het maken van lamel-lipidlagen. Geeft een natuurlijk moisturizing op die manier. Verhoogt tevens de weerstand / afweer van de huid. Bij een tekort aan vitamine B3 gaat de huid er na verloop van tijd heel slecht uitzien (“Pellagra” genoemd).

Titanium Dioxide
Komt in de natuur als mineraal pigment voor (in de "rutiel-vorm"). Reflecteert UV-A en UV-B stralen, vanwege de 'witte' kleur die het heeft. Omdat dit Titanium Dioxide gemicroniseerd is, laat het toch geen witte teint achter op de huid. Zorgt dat UV-stralen van de zon weerkaatst worden, zodat de huid veel minder snel verbrandt. Zodoende wordt de schadelijke invloed van UV-straling tegengegaan. Van het witpigment wordt ook in maskers gebruik gemaakt.

Urea
Klein molecuul met goede waterbindende eigenschappen, waardoor de vochtbalans in de huid wordt bewaard.

Dag-en-nachtcreme-638x330-1.jpg

Lees meer »

Nee! Alleen met water reinigen is niet voldoende, want water emulgeert niet met talg en verwijderd niet alle vuil van je gezicht. Wij horen vaak dat het gezicht alleen gereinigd wordt met water of er worden verkeerde producten gebruikt bij het schoon maken, zoals vochtige watjes, reinigingsdoekjes of te agressieve producten...

Je gezicht goed reinigen is echt belangrijk en dan ook 2 keer per dag (ochtend-avond)! Je huid wordt voorbereidt op de volgende stap van je verzorging, want een gereinigd huid is in beter staat om de werkstoffen uit je crèmes en serums op te nemen.

Kies daarom voor een milde reiniging. Die zal de huidbarrière niet verstoren en zal hierdoor minder vocht verliezen. Het verwijdert (overtollige) talg, zweet en vuil van je huid. Ook zal je minder kans hebben op verstopte poriën en puistjes. Lait hydermios en Lotion hydermios van Medex zijn zeer geschikt voor het reinigen van de huid. De milk "lait hydermios" bevat verzachtende oliën, waaronder kamille, die werkt als tonicum. Lotion hydermios bevat o.a. een extract van hamamelis en het natuurlijke melkzuur, die zal de pH waarde van de huid in de juiste balans houden en zal de natuurlijke huidbarrière herstellen. Hamamelis zal de huid kalmeren en verzachten. Daarnaast is die ook ontstekingremmend en adstringerend.

Een huid die slecht wordt onderhouden zal er dof, droog/vet of onrustig uitzien en de huidbarrière is verstoord. Herken je dit? En weet jij eigenlijk wat jouw huidtype is?

 

56565-1.png

Lees meer »